Gerçekten Daha Gerçek – Masal

sakarca“-Gerçekten daha gerçek olan bir şey var mı?
-Evet vardır: Masal!”
Nikos Kazancakis
(El Greko’ya Mektuplar)

Yitirişimizin 17. yılında bu yıl Fakir Baykurt’un çocuklar için yazdığı masallar; SAKARCA; DÜNYA GÜZELİ, SAKA KUŞLARI yine Literatür tarafından yayınlandı. Her yıl bir yönünü öne çıkarak yaptığımız anmalarımıza bu yıl da masallar aracılık ediyor.

Baykurt, Anadolu’da ninelerin, dedelerin yerine göre kendi duygularını, düşüncelerini katarak anlattığı masalları Almanya’da özellikle işçi çocukları için yazdığını söylüyor. Çocuklar gurbette, aile büyükleri de yurtta kaldığı için onların görevini yazarak devralıyor. Yıllardır yurdun çeşitli yerlerinde, farklı farklı şekillerde anlatılan masalları, kendi yorumlarını da katarak, yeniden yoğurarak gelecek kuşaklara aktarılması, sürmesi gerektiği düşüncesiyle yazıp kitaplaştırmış. Hatta bunları okullarda, kütüphanelerde kendi okumuş.

sakaKitapların başında yazdığı önsözlerde, çeşitli yerlerde yaptığı konuşmalarda masalların özellikle anadil gelişimlerine büyük yarar sağladığını savunuyor. Masalları baskılara, eziyetlere başkaldırma, halkın öc alma yolu olarak görüyor. Bunu bazan bir horoz yapıyor, bazan bir kuş, bazan bir değirmen… Romanlarında, öykülerinde izlediği boyun eğmeme, direnmeyi masallarda da gösteriyor. Padişahlar, beyler eziyet ediyor, halkın her işini yokuşa sürüyor. Onlar da buna karşı duruyor, boyun eğmiyor.

Masalları küçümseyenler; “Masallar çocukları kandırmak içindir! Masallar kralların, padişahların övgüsüdür. Masallar, halkın egemen güçlere baş eğmesini öğütler. Masallar devlerle, cinlerle çocukların yüreğine korku salar; sinik, korkak bir toplum oluşmasına hizmet eder..” demiş, doğru. Böyle masallar da var. Ancak her türün iyi örnekleri olduğu gibi, böyle örnekleri de olabileceğini savunur. Bunları ayıklamanın, saf dışı etmenin yolu da çocukların önüne doğru örnekleri koymak, onları okumalarını sağlamak olduğunu söyler.

dunyaguzeliSıcak sıcak, birbirinden renkli neşeli üç masal. Sakarca, Dünya Güzeli, Saka Kuşları. Sakarca’nın kapak ve iç resimleri Ferrruh Doğan’ın. Dünya Güzeli ve Saka Kuşları’nın bir başka Baykurt, Tonguç’umuz resimledi. Eli değen, emeği geçen herkese iyilik sağlık.

Bu yıl 17 yıl bitti. Yeni torunlar doğdu, büyümüş torunlar yuva kurdu, torunların çocukları doğdu. Masallar yeni sahiplerinin ellerinde yaşamlarını sürdürecek.

Masalların sonunda gökten düşen üç elma var ya; birini babamıza verelim. İkinciyi Lemi, Teoman, Yiğit Bartu arkadaşlarına pay etsin. Üçüncüsü yine de iyi, güzel insanlar var. Onların olsun. Sevgiyle…

Gerçekten Daha Gerçek – Masal” hakkında bir yorum

  1. Elinize sağlık. Çok iyi bir yazı olmuş. Okuduğum en samimi yazı olmuş. Bugünü/güncelliğini o kadar samimi anlatmışsınız ki -en çok hoşuma giden de- açıklamam gerekecek biliyorum- yüceltmeden, mesafeli ama sevgi ve saygı dolu bir anma yazısı olmuş.
    Gerçekten; bugünün anısına okuduğum en temiz, en güzel yazı..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir